Hogyan csökkentheti villanyfogyasztását?

Energiatakarékos villanykörte

Az emúlt hónapokban folyamtosan téma, hogy a különböző energiák világpiaci árai többszörösére emelkedtek, amit még tetéz a forint árfolyama is. Eddig közvetlenül nem éreztük pénztárcánkon, talán a legtöbben nem is foglalkoztak vele, viszont ez a közeljövőben biztosan nem így lesz. Az árak drasztikusan emelkedtek, így már néhány százalék megtakarítás is jelentős összegeket jelent. Ebben a cikkben nem a gazdasági folyamatokat elemzzük, hanem segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a legkisebb kényelmetlenség mellett kevesebb energiát kelljen felhasználnia.

Sokaknak a spórolásról rögtön lemondás jut eszébe, pedig ha okosan csináljuk nem kell lemondanunk a kényelemről sem, csupán a pazarlást hagyjuk abba.

Tudja, hogy mennyi villamos energiát használ egy hónapban?

A legöbben nem tudják a választ, különösen ha a szolgáltatóra bízták magukat és éves elszámolásban fizetik a számlákat. Ha havonta diktálja az óraállást, akkor könnyen ellenőrizheti a korábbi adatokat havi bontásban.
Mit tehetünk ha éves elszámolásban vagyunk és nem áll a rendelkezésünkre semmilyen információ? 
Írja fel a villanyóra állását naponta vagy hetente. Minél több adat áll a rendelkezésére, annál pontosabb képet kaphat energiafelhasználásáról.
Mennyi a jó érték?
Erre nincs jó válasz, mert ez attól függ, hogy milyen eszközei vannak, mennyit van otthon és milyen szokásai vannak. Ha sikerült megállapítani a havi villamosenergia szükségletét, akkor ahhoz tudja viszonyítani a spórolás mértékét.

Melyik eszközök fogyasztják a legtöbb energiát?

Kicsit viccesen a legtöbb energát azok az eszközök fogyasztják feleslegesen, amiket áram alatt tart, de éppen nem használ. Ilyen a klíma, TV, mobiltelefon töltők, mosógép, mikrohullámú sütő és még sorolhatnám.
Minden elektromos berendezés fogyasztja az áramot valamilyen mértékben még kikapcsolt állapotban is. Ha körülnéz otthonában biztosan rengeteg ilyen fogyasztót talál. Külön-külön minden ilyen berendezés fogyasztása elenyésző, de mindet egybevéve már spórolhatunk egy kicsit, ha használat után nem hagyjuk bedugva őket.
Biztos vagyok benne, hogy ezt már tudta Ön is, de nem foglalkozott vele, mert sokat kell vesződni vele és nem hoz sokat a konyhára, de létezik egy kényelmes megoldás a problémára.

Programozható, vagy wifi-s konnektor és egy elosztó segítségével könnyen kifúzható a dolog méregfoga. Csoportosítsuk át eszközeinket aszerint, hogy mik azok, amikre feltétlenül szükség van a nap 24 órájában és mik azok, amelyekre csak időszakon van szüksége.
A hűtőszekrényre biztosan, így azt nem érdemes vezérelhető konnektorra kapcsolni, de a robot porszívó, telefontöltő, számítógép, monitor, TV, a dekóderek, mikrohullámú sütő stb. biztosan nem kell folyamatosan. Ha ezeket a fogyasztóknak a vezetékeit időzített konnektorba dugja, akkor egyszerűen szabályozhatja, hogy mikor legyenek áram alatt.
A wi-fi routeren szintén érdemes beállítani az időzítést. Szinte mindegyik típuson beállítható például az, hogy este 10 és reggel 6 óra között ne szórja a jelet, valamint ha rendelkezünk NAS-sal, akkor azon is érdemes beállítani, hogy kpcsoljon ki, mikor amúgy sem használja.

A konyhákban már nagyrészt elektromos tűzhelyek vannak, amiknek szintén van valamennyi áramfelvétele kikapcsolt állapotban is. Ezeket általában külön biztosítékra kötik. Ha csak ritkán főz otthon, akkor érdemes lehet lekapcsolni a biztosítékát. Ugyanezt megtehetjük a klímaberendezéssel is, valamint a hagyoményos izzók helyett használjon LED-es fényforrásokat, így akár 90%-os megtakarítás is elérhető, ugyanolyan fény mellett.

Hogyan érhet el megtakarítást a hűtőszekrénnyel, ha nem kapcsolja ki?

Legegyszerűbben úgy, hogy nem hagyja eljegesedni a fagyasztó részét, mert az gátolja a gép hatékony működést, ami többletfogyasztást eredményez. Időnként ne felejtse el eltávolítani a port a hátsó paneről sem és vegye kisebbre a teljesítményét. Elegendő, ha 2-es vagy 3-as fokozatra állítja, ,ert így lényegesen csökken a fogyasztása. De sok múlik az elhezésén is. Ha lehetséges úgy helyezze el, hogy ne süsse a nap! Ugyanis akár 30%-kal is több energiát használhat. De nem mindenkinek van lehetősége áthelyezni a hűtőszekrényét ideális helyre. Ebben ez esetben a redőny leengedésével, esetleg egy sötétítőfügöny használatával javíthat a helyzeten.

TIPP: Ha a telefon töltőt és az okosóra töltőjét is időzített konnektoba dugja és éjszakára beállít egy 2 órás idősávot, amikor tölti a készülékeket, akkor nem csak az árammal spórol, hanem megnöveli a készülékek akkumulátorinak az élettartamát is. A folyamatos töltés nem tesz jót nekik.

Ezek külön-külön nem nagy fogyasztások, de mindet egybevéve már mérhető megtakarítás érhető el.

A fentieken túl érdemes fontolóra venni régi házatrási eszközeink cseréjét, ugyanis egy 15 éves hűtőszekrény, vagy klíma berendezés lényegesen több energiát használ mint az A+ besorolású újabb típusok. Vásárlásnál érdemes megvizsgálni ezen tulajdonságát is a termékeknek.

Összegezve az eddigieket:

  • ha új berendezést vásárol, vegye figyelembe az eszköz energiaosztályát is
  • ne használja eszközeit maximális teljesítményen
  • amire nincs szükség, azt ne tartsa áram alatt
  • programozható aljzatokkal kényelmesebbé teheti életét
  • figyeljen az optimális elrendezésre (pl. hűtőszekrény esetén)
  • a hagyományos izzókat cserélje LED-es re

Kövessen minket a Facebokon és iratkozzon fel Youtube csatornánkra is! 

Kedves Érdeklődő!
Főoldal Kapcsolat
Jelenleg szüneteltetjük szolgáltatásunkat egy projetmunka miatt.
Köszönjük megértésüket!