Spóroljunk a fűtéssel, avagy a nyílászárók szigetelése

Nyílászáró szigetelás

Minden fűtési szezon kezdetén visszatérő probléma az ablakok szigetelésének hiányossága. Ezek legjobb és egyben legköltségesebb megoldása azok korszerűbbre cserélése, de ezt nem mindenki teheti meg. Aki pedig bérleményének szigeteléséi problémáit szeretné helyrehozni biztosan nem fog többszázezer forintot erre költeni. Szerencsére létezik olcsón kivizelezhető megoldás a huzatos nyílászárók szigetelésére. Érdemes foglalkozni a szigetelés javításával, ugyanis a mai rezsi árakkal számolva rendkívül gyorsan megtérül a befektetés és hőérzetünk is sokkal jobb lesz.

Nézzük, hogy mit tehetünk

A legszerencsésebb eset, ha már eleve műanyag ablakaink vannak. Tapasztalatink szerint itt az esetek túlnyomó többségében elég beállítani az ablakot, vagy ajtót és szerencsés esetben már meg is szüntettük a problémát. Ha nem elég csak beállítani, akkor meg kell vizsgálni a nyílászáró szigetelését. Általában szemmel is jól látható, hogy hol van vele a probléma. Az idő múlásával az ablakok szigetelésére szánt gumi profilok elöregszenek, eldeformálódnak vagy kitöredeznek, így már nem tudja ellátni a feladatát. Ezek cseréje nem nagy erőfeszítés, de csak olyan szigetelésre szabad cserélni, amilyet gyártó is használt, különben nem fogjuk tudni a helyére illeszetni, vagy feszülni fog az ablak és csak rosszabb lesz a helyzet, mint csere előtt.

Ha régi fa nyílászárók vannak, akkor sincs probléma, szerencsére ezeket is tökéletesen lehet szigetelni. Ezeken az ablakokon általában nincs állítási lehetőség, sőt előfordulhat, hogy megvetemedik az ablakszárny. Ilyen esetben egy gyalu segítségével lehet korrigálni a deformálódást, és csak ezután jöhet a szigetelés.

Előkészületek

Meg kell vizsgálni a nyílászárókat szemrevételezéssel, hogy hol szökik el a meleg. Súlyos esetekeben ugyanis szemmel is jól látható a távolság az abakszárny és tok között, de van még egy módszer, ami segítségével észrevehetjük a szemmel nem észrevehető réseket is. Ehhez csupán csak egy gyertyára lesz szükség. Gyútsa a gyertyát és óvatosan vezesse körbe az ajtó-, vagy ablakkeret körül. Ahol mozog a láng, ott biztosan nem jó a szigetelés. Ha átnézett minden nyílászárót, akkor be lehet szerezni a szükséges szigetelőanyagokat.

Nyílászárószigetelés szigetelő gumival

Szigetelő gumiból több féle formából választhatunk, de a szigetelendő rés nagysága dönti el, hogy melyiket kell alkalmazni.

  • „E” profil: S, 1-3mm résekig
  • „P” profil: M, 3-5mm résekig
  • „D” profil: L, 3-7mm résekig
Általában fehér és barna színekben kapható, a színeknek csak az esztétika szempontjából van jelentősége.
Ablakszigetelő gumi

Ezek kimondottan nyílászárószigetelésre alkalmas gumik többféle hosszúságban kaphatók. Vásárlás előtt célszerű felmérni, hogy melyik típusból mekkora kiszerelésre van szükség (5-től 100 méterig). Ezek öntapadósak, ezért fontos, hogy felhelyezés előtt alaposan tisztítsuk meg a keretet és a szárnyat is a portól és zsíros szennyeződésektől. Így sok-sok évig el fogják látni a feladatukat.

Hová kell felragasztani?

A gumiszalagot a nyílászáró keretre kell felragasztani oda, ahová a szárny záródik. Csak ott szabad használni, ahol feltétlenül szükséges, különben akadályozni fogja az ablak bezárását, vagy megfeszíti és akkor esetleg máshol válik huzatossá. Figyelni kell arra is, hogy ne használjunk a szükségesnél vastagabb szigetelést, mert azzal megintcsak nem érjük el a kívánt eredményt.

Nyílászárószigetelés akrillal

Régi a fa nyílászárókkal, vagy kör alakú ablakokkal ekőfordulhat, hogy nem tudjuk gumiszalaggal megoldani a szigetelést, mert például nem egyforma a hézag, vagy annyira nagy. De ez is javítható csere nélkül egy kis trükkel.
Nissa ki az ablakot és a toktól távolítsa el a régi szigeteléseket, majd tisztítsa meg a portól és a zsíros szennyeződésektől. Ezután egy kinyomó segítségével nyomjon egyenletes csíkot körbe. Óvatosan terítsen folpackot az akritömítőre és óvatosan csukja be az ablakot. Két nap múlva, ha kinyitja könnyen eltávolítható a folpack és a felesleges szigetelés. Ha szükséges le is festhati az így kapott felületet.

Tipp: Ha fürdőszobaablakról van szó, akkor akril helyett használhat szilikont is, ami nagyon jó vízszigetelő is, de nem festhető.

Az ablakszigetelés gyorasan megtérül

A nyílászárók szigetelése nagyon jó befektetés, ugyanis nem kerül sokba, de egy fűtési szezonban sok pénzt megtakaríthat vele. Sőt sokkal komfortosabban érezheti magát otthonában.

Ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor kérjen időpontot tőlünk és levesszük válláról ezt a terhet.

Kövessen minket a Facebokon és iratkozzon fel Youtube csatornánkra is! 

Kedves Érdeklődő!
Főoldal Kapcsolat
Jelenleg szüneteltetjük szolgáltatásunkat egy projetmunka miatt.
Köszönjük megértésüket!