Hogyan kezdjünk neki a konyha kifestéséhez?

Konyha és kisebb helyiségek festése akár házilag is megoldható, azonban nem árt tisztában lennünk néhány dologgal mielőtt nekiállunk. Ezzel a cikkel ebben szeretnénk egy kis támpontod adni.

Készítsük elő a szerszámokat és vásároljunk festéket is. De milyen szerszámokra lesz szükségünk? Az előkészületekhez maszkolószalagra, takarófóliára és kartonra, a festéshez ecsetre, hengerre, létrára és vödörre, a fal javításhoz spaklira, kőműveskanálra, glettvasra és csiszolóvászonra.
Festékből vásárolhatunk előre bekevert színt, vagy kikeverhetjük magunknak is fehér festékből színező segítségével. Utóbbi olcsóbb lehet, de nagyon figyeljünk rá, hogy a kikevert mennyiség biztosan elég legyen, mert nehéz lesz később pontosan olyan árnyalatot kikeverni! A „gyári” színekkel nincs ilyen gond, mivel azt bármikor be tudjuk szerezni a boltból kisebb, vagy nagyobb kiszerelésben is. Ha beszereztünk minden hozzávalót, akkor már csak a festeni kívánt helyet kell előkészítenünk.

Első lépésként pakoljunk ki mindent, amit csak lehetséges a festeni kívánt helyiségből és szereljük le a falra rögzített bútorokat is. Nagy munkának tűnhet elsőre, de később többszörösen megtérül a befektetett energia. Ha kipakoltunk és leszereltünk mindent, akkor második lépésként maszkoló szalaggal ragasszunk le mindent, amit nem szeretnénk lefesteni, mint például gáz csövek, ajtó- és ablak tokok, függönykarnisok stb. A nem mozdítható bútorokat borítsuk be takarófóliával és ragasszuk körbe maszkolószalaggal. A lámpát,  villanykapcsolókat és konnektorokat érdemes leszerelni, de le is ragaszthatjuk. Ha végeztünk, akkor talajt is érdemes takarófóliával, vagy kartonnal borítani és azt is le kell ragasztani a szélek mentén.

Ha végeztünk az előkészületekkel akkor vizsgáljuk meg a falakat! 

Ha szerencsések vagyunk, akkor nem találunk repedéseket és egy úgynevezett tisztasági festéssel megússzuk a dolgot, ami annyit jelent, hogy a felület portalanítása után csak ráfestünk az előző rétegre és száradás után készen is vagyunk. Ha mindent jól csináltunk, akkor szép foltmentes falakat, illetve mennyezetet kapunk végeredményképpen. Ez sajnos csak az esetek 10%-ára igaz.

Ha nem tartozunk a szerencsés 10%-ba, akkor kisebb javításokat kell végeznünk a falakon illetve a mennyezeten is, hogy megfelelő felületet kapjunk a festéshez. Sajnos ezt nem tudjuk megspórolni, hiszen egy frissen festett falon még szembetűnőbbek a hibák. 

A kisebb maximum 1-2mm széles repedéseket akril tömítővel gyorsan rendbehozhatjuk, viszont a nagyobb repedéseket biztosan glettelnünk kell.

Egy spakli segítségével távolítsuk el a hibás részeket. Ilyenkor ami le akar jönni, azt bátran szedjük le. Sokszor találkoztunk már olyannal, hogy csak egy tenyérnyi hibának látszótott és végül 2 négyzetméteren kelett leszedni korábbi festéket és vakolatot.

Ezután keverjük ki a glettanyagot. Figyelmesen olvassuk el leírását, mert nagyban megkönnyíti a munkánkat, ha betartjuk az utasításokat. Ha kikevertük a glettet, akkor egynletesen vigyük fel a javítandó részekre a spakli és a glettvas segítségével. Száradás után csiszoljuk simára a felületet és vizsgáljuk át újra, ha szükséges javítsuk újra a még nem tökéletes részeket.

Most következik a leglátványosabb rész, a festés. Érdemes először ecsettel kezdeni a sarkokat és a  széleket, majd hengerrel a nagy felületet. Ne vigyünk fel egyszerre túl sok festéket, mert így idővel lepereg majd! Inkább több rétegben vékonyan kenjük a felületet, ügyelve a száradási időre!

Ha elég alaposak voltunk az előkészületeknél, akkor most fog megtérülni az akkor befektett erőfeszítésünk. Csak le kell szednünk a maszkolószalagokat és a takarófóliákat és ezen kívül már nem kell túl sokat takarítanunk.

A fent leírtakat betartva nem érheti nagy meglepetés, azonban ha mégis úgy dönt, hogy inkább másra fodítaná a festésre szánt időt, akkor kérjen időpontot tőlünk és szívesen levesszük válláról ezt a terhet.

Kövessen minket a Facebokon és iratkozzon fel Youtube csatornánkra is! 

Kedves Érdeklődő!
Főoldal Kapcsolat
Jelenleg szüneteltetjük szolgáltatásunkat egy projetmunka miatt.
Köszönjük megértésüket!