Műfű - tényleg olyan jó ötlet?

Ebben a blog bejegyzésben szeretnék egy elég megosztó dologról írni és megosztani saját tapasztalataimat a műfűvel kapcsolatban. Korábban idegenkedtem tőle. Hiszen ki akarja udvarát telepakolni műanyaggal?

Mindig szerettem a szép zöld pázsitot, a frissen vágott fű illatát. Pedig aki kertes házban lakik az tudja, hogy a szép rendezett gyeppel igencsak sokat kell dolgozni. 
Tavasszal érdemes gyepszellőztetéssel kezdeni, ilyenkor látszik a legjobban, hogy mennyire viselte meg a tél a füvünket és már kezdetét is veszi a véget nem érő munka udvarunkban. Első lépésben megkezdhetjük a kikopott fű pótlását, majd az elvett fűmagot minden este locsolni kell – aki igazán szép gyepet szeretne az épíhet automata locsolószert is, hogy egy nyaralás alkalmával se égje ki füve – majd pedig időjárástól és ízléstől függően 1-3 hetente jöhet fűnyírás és gyomlálás. És ne felejtsük el folyamatosan pótolni a tápanyagokat sem, majd ősszel a szezon végén szintén érdemes átszellőztetni a gyepet.

Sajnos nem mindig garantálható a szép pázsit még gondos odafigyelés mellett sem. Az elmúlt évek szélsőséges nyári hőmérséklete és extrém csapadékhiánya is ellenünk dolgozik. Ha udvarunkban nem ideális a talaj minősége, akkor azt nem minden esetben lehet feljavítani, és a tajcserét sem minden esetben egyszerű megoldani (pl. egy földszinti lakás belsőudvara, vagy 4. emelet tetőkertje). Előfordulhat, hogy csak 20cm vastag földet lehetséges szétteríteni, így egy melegebb nyári napon akár néhány óra alatt kiéghet pázsitunk, akkor is, ha minden reggel és esete locsoljuk.

Így volt ez nálam is. A garázs fölött csak 20 cm vastag föld áll rendelkezésre és az sem ideális a fűnek és igazából semmilyen növény számára sem alkalmas. A talajcsere szóba sem jöhetett, mivel a lakáson és a lépcsőházon keresztül lehetséges csak kivitelezni és amúgy sem jelente igazi megoldást, mivel sokáig odasüt a nap és egy meleg nyári napon ki is égeti a növényeket. Egy ilyen nyári nap után jutottam arra az elhatározásra, hogy a kiégett fűnél akármilyen műanyagdarab jobban mutat.

Műfű telepítés - kiégett fű helyett

Akkor legyen műfű, de milyen?

Mindegyik barkács áruház műfű kínálata széles skálán mozog, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb típust. Többféle magasságú létezik belőle, egészen 2,5mm-től 50mm-ig és szálsűrűségből is több opciónk van. Az árat leginkább ez a két tényező befolyásolja. 

Ezen felül találhatunk még úgynevezett kutyabát műfüvet is, mely ellenáll az ásásnak, kaparásnak és nem kell aggódnunk a kisebb-nagyobb balesetektől sem. Ez a típus talán strapabíróbb a sima társainál.

Manapság minegyik típusról elmondható, hogy UV álló így biztosan hosszú ideig gyönyörködhetünk benne.

A műfű kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy mekkora területre és hová szeretnénk telepíteni. Ha erkélyre, vagy teraszra szánjuk, akkor érdemesebb alacsonyabb típust választani, ha pedig udvarunkba, akkor többnyire ízlés kérdése. A terület mérete csak annyiban befolyásoló tényező, hogy általában 2 vagy 4 méter széles a tekercsben árulják. Érdemes úgy választani, hogy a lehető legkevesebb illesztés legyen.

Ne legyünk lusták, szánjuk rá az időt és menjünk el a forgalmazó bemutatótermébe nézzük meg személyesen is a kiszemelt típust!

Mit kell még beszereznünk a műfű mellé?

Én egy 35mm magas közepes minőségű kutyabarát típust választottam az egyik legismertebb nagyáruház polcáról, amiből 2×4,5 méterre volt szükségem. Illesztésre nem volt szükség, így megspóroltam az öntapadós szalagot és különböző ragasztókat, csupán geotextilt kellett vásárolnom és rögzítő tüskéket.

Ha földre telepítjük, akkor tereprendezés után a geotextilt kell leraknunk, hogy ne jöjjön fel a gaz a szálak között. Érdemes többet vásárolni belőle, mint a műfűből ugyanis ezt 15cm átfedéssel kell lerakni. Erre kell ráteríteni a „pázsitot”, majd a tüskékkel rözítsük.

Ha illesztenünk is kell a darabokat, akkor azt egy speciális ragasztószalaggal tehetjük meg, pedig betonra, vagy járólapra rögzítenénk, akkor bedig szintén erre a célra kialakított ragasztót kell használnunk.

Hogyan kezdjünk neki?

Már kiválasztottuk a számunkra legideálisabb pázsitot, megvásároltuk a szükséges segédanyagokat már nincs más hátra, mint a telepítés.

Első lépésként távolítsuk el az összes gazt és füvet, majd rendezzük a talajt. Nem szükséges tükörsima felületre törekedni, mert így természetesebb hatást érhetünk el, nagyobb gödröket semmiképpen se hagyjunk!

Ha megvagyunk, akkor jöhet a korábban is említett geotextil, melynek célja, hogy ne üsse fel a fejét a gaz. Figyeljünk rá, hogy ezt kb. 15 cm átfedéssel terítsük egymásra.

És végre elérkezett a leglátványosabb folyamat, terítsük le a műfüvet. Ha illesztenünk kell a darabokat, akkor a speciális ragsztószalaggal alulról ragaszthatjuk össze a darabokat. Az illesztéseknél figyeljünk a száliráynokra, mert nagyon csúnya végeredményt kapunk!

Ha mindent jól csináltunk, akkor már csak rögzítenünk kell a tüskék segítségével.

Nagy vonalakban ennyire egyszerű, nincs benne semmi ördöngősség. A egész folyamat kulcsa, hogy pontosan szabjuk ki az anyagot és figyeljünk az illesztések pontosságára.

Most porszívózhatom az udvart is hetente?

Szerencsére nem. Már közel két éve raktam le az udvaromban a műfüvet és nem bántam meg! Mindig szép és rendezett hatást kelt, nem kell folyamatosan gondozni. Ha koszosnak tűnik, akkor is elegendő egy seprűvel átmenni rajta és máris úgy néz ki, mintha új lenne.

A kutyám sokszor végzi el a dolgát rajta, így időnként slaggal át szoktam mosni. Nem fakult ki, nem büdös és nem kopott ki. Egyszerűbb karbantartani, mint a hagyományos pázsitot.

Ha nem olyan szerencsés, hogy minden ideális legyen az igazi pázsithoz, vagy nem szeretne hetente dolgozni a kertben tökéletes választás lehet a műfű. Első ránézére nem látszik rajta, hogy nem igazi. Mindig szép lesz én nem kell locsolni sem. Ha pedig van kutyája biztosan örülni fog neki, különösen, ha nem szereti a vizes füvet. 🙂

Ha Ön is szeretne műfüvet telepíteni udvarába, hogy mindig szép és rendezett legyen, de nem szeretne egyedül nekállni keressen bizalommal! Szívesen segítek! 

 

Műfű telepítés és lakásszerviz

Kövessen minket a Facebokon és iratkozzon fel Youtube csatornánkra is! 

Kedves Érdeklődő!
Főoldal Kapcsolat
Jelenleg szüneteltetjük szolgáltatásunkat egy projetmunka miatt.
Köszönjük megértésüket!