Kifosztották a lakást, pedig kivédhette volna

Betörés, risztórendszer

A KSH adatai alapján látszik, hogy Budapesten és Pest megyében történik a legtöbb betörés, ám sokan mégsem fordítanak megfelelő figyelmet otthonuk védelmére. Pedig így jelentősen megkönnyítjük a betörők dolgát. Számtalan eszköz áll rendelkezésünkre a baj megelőzésére, vagy az abból származó kár csökkentésére. 

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy segítsünk elkerülni a kellemetlen meglepetéseket.

"Alkalom szüli a tolvajt"

Régi mondás, biztosan hallotta már mindenki legalább ezerszer, de igaz. A legtöbb esetben mi magunk tálcán kínáljuk fel értékeinket a tolvajoknak. Társasházaknál jellemző, hogy kaputelefonon csengetnek, hogy csomagot hoztak valakinek, szórólapot helyeznének el és még számtalan indok lehet, de ne engedjünk az ilyen próbálkozásoknak. Kérjük meg, hogy vegye fel a kapcsolatot kaputelefonon, vagy mobiltelefonon azzal a személlyel, akit valójában keres. 

Ha otthonunkba beengedünk egy idegent, akár futárt vagy szerelőt, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül! Igen, valóban kényelmes, hogy mindenki teszi a dolgát aztán majd szól, ha elvégezte a feladatát, de utólag nagyon nehéz bizonyítani, ha mégis eltűnt valamink.
Érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen látható helyen pénz, drága óra vagy ékszerek. Gyakoran hallottuk, hogy betörések előtt néhány nappal korábban dolgozott valaki a lakásban – bizonyítani már nem annyira egyszerű. Könnyebb megelőzni azzal, hogy nem hagyunk elő olyan értéktárgyakat, ami kísértésbe viheti rossz szándékú embertársainkat.

TIPP: Ha szakembert választ, akkor előbb ellenőrizze a kiszemelt szolgáltató weboldalát! Ellenőrizze, hogy egyértelműen kiderül e, hogy ki a weboldal tulajdonosa és telefonszámon kívül milyen elérhetőségeket, adatokat talál. Ha minden információ fellelhető az oldalon, akkor jó eséllyel nem lesz probléma. Valamint olvassa el a véleményeket is.

A legtöbb betörés terepszemlével kezdődik. Sokat segít helyzetünkön, ha erre nem adunk lehetőséget. Tehát ne engedjünk be idegeneket otthonunkba, de még a lépcsőházba se engedjünk be bárkit! Az értéktárgyakat úgy helyezze el a lakásban, hogy kívülről ne lássa minden arrajáró egy-egy szellőztetés alkalmával és ne tegyen fel közösségi oldalakra olyan képeket, amin a háttérben betörők számára csábító dolgok vannak. 

Mit tehetünk még otthonunkért?

A fentieken túl mechanikus védelemmel is megnehezíthetjük a betörők dolgát. A legfontosabb, hogy megfelelő méretű zárbetétet válasszunk! Kifelé nem lóghat ki az ajtó síkjából, mivel azt még egy kezdő betörő is könnyen kicsavarja. Másodsorban jóminőségű zárbetétet válasszunk, de erre kitérünk egy külön blog bejegyzésben. Egy profi zárbetét sem fogja megakadályozni a bejutást, de lényegesen több időbe telik feltörni, így nagy valószínűséggel másik, kevésbé időigényes célpontot választanak. Zárbetét csere? Szívesen segítünk!

Ha mechanika védelmen túl vizuális eszközöket is bevethetünk. Tökéletes megoldás lehet egy kamerarendszer kiépítése, mert egy jól látható védelmi eszköz, ami már önmagában elrisztó hatású lehet, ugyanis a rossz szándékú emberek nem szeretnek nyilvánvaló nyomokat hagyni maguk után. Ugyanis nem tudhatják, hogy a kamerarendszer központját hol rejtették el. Felkutatni pedig nem minden esetben egyszerű dolog. Ne feledjük, hogy számukra az idő a legfontosabb tényező. Ha valami sok időbe telik, akkor az számukra kockázatos dolog és könnyebb „meló” után néznek.

Azonban, ha mégis megtörténik a baj, akkkor már csak egy risztórendszer segíthet minimalizálni a károkat. Sajnos akármennyire profi a rendszerünk a betörést nem tudja megakadályozni, de értesíteni fogja Önt, a távfelügyeleti szolgáltatót valamint a környéket is. A távfelügyelet kihagyható az értesítendők köréből, de a hangos kinti és benti riasztást nem érdemes kiiktatni.
Egy társasházban biztosan nem nézik jó szemmel, ha heti szinten ordít a riasztónk téves risztások miatt, sőt még immunissé is válnak és biztosan nem néz rá lakására senki a harmadik ilyen eset után. Nem szabad spórolni a riasztórendszer árán! Egy jó minőségű riasztó nem fog indokolatlanul jelezni.

De mi tehetünk, ha napközben a lakásban tartózkodik házikedvencünk?

Szerencsére ez már nem akadály. A legtöbb kütyü már képes megkülönböztetni a 20 kg alatti házikedvenceket az embertől, így nyugodtan élesíthetjük a risztónkat.

TIPP: Riasztórendszer tervezésénél vegye figyelembe az épület sajátosságait! Törekedjen, hogy több zónát tudjon kialakítani, így akár egymástól függetlenül is élesítheti a területek védelmét. Például éjszaka a garázst és az udvart, valamint a nyitásérzékelőket.

Munkáink során már láttuk és használtuk a legtöbb gyártó termékét. Láttuk erősségeikat és gyengeségeit is, ha nem szeretné a saját költségén végigpróbálgatni a különböző lehetőségeket, akkor keressen minket bizalommal és segítünk megtalálni az igényeinek legjobban megfelelő riasztórendszert.

Véleményünk szerint nem éri meg spórolni a védelmi- és riasztórendszereken, mert az ellopott értékeken felül pusztán a behatolással is akár több százerer forintos kár keletkezik. Nincs jó időpont ilyen sajnálatos eseményekre, de biztos, hogy a legrosszabbkor fog megtörténni – lehet, hogy egy nyaralást kell félbeszakítani miatta.

Ha figyelünk a részletekre és nem kínáljuk fel a lehetőségeket, akkor nagy eséllyel elkerülhető a betörés. Ha mégis betörtek otthonába, akkor azonnal tegyen bejelentést a rendőrségen.

Kövessen minket a Facebokon és iratkozzon fel Youtube csatornánkra is! 

Kedves Érdeklődő!
Főoldal Kapcsolat
Jelenleg szüneteltetjük szolgáltatásunkat egy projetmunka miatt.
Köszönjük megértésüket!